Tudástár


Mit jelent a Demeter-védjegy?

Demeter védjeggyel minősítik világszerte a biodinamikus gazdaságokat és az azokban előállított termékeket. A biodinamikus gazdaságok működése nem csak a természettel van összhangban, hanem a kozmosszal is. A vetésnél, aratásnál és termesztési munkáknál a csillagok, a Nap és a Hold állását is figyelembe veszik. Rudolf Steiner tárta fel a biodinamikus gazdálkodás összefüggéseit a múlt század elején, és ezzel lehetőséget mutatott az embereknek, hogy miként hasznosíthatják a legkülönbözőbb formákban a kutatásaiból származó ismereteket. Azóta a biodinamikus gazdálkodás megközelítési módja az egész világon elterjedt, ma 38 országban kb. 100.000 hektár földterületen folytatják ezt a mezőgazdálkodási módot.

A biokozmetikumokra vonatkozó Demeter-irányelvek azt írják elő, hogy a termékek víz- és ásványi anyag mentes összetevői 90 %-ának ellenőrzött biodinamikus gazdálkodásból kell származnia. A maradék 10 % származhat ellenőrzött biotermesztésből is. Az emulgátoroknak is természetesnek kell lenniük, és úgy kell feldolgozni azokat, hogy a lehető legnagyobb mértékben megtartsák biológiai állapotukat. Sókat, vizet és ásványokat nem értékelnek. Génmódosítás és a nanotechnológia kizárt.

Káros hatóanyagok:
Manapság a szépségiparban rengeteg kozmetikai hatóanyagot használnak. Sok közülük irritáló, allergén hatású vagy csak egyszerűen felborítja az egészséges bőrműködést. Az összetevőket a gyártóknak kötelező feltüntetni mennyiségileg csökkenő sorrendben. (INCI)

Mik azok az összetevők, amiket érdemes elkerülni?

  • Káros tartósítószerek: leggyakoribb formája a parabének családja.  INCI listán minden, ami "-paraben"-re végződik. Gyakoriak még a Triclosan, Imidazodilinyl Urea, Phenoxyethanol, Disodium EDTA. Legújabb kutatások szerint a napsugárzás hatására többszörösére gyorsítják a bőrsejtek öregedését.
  • Kőolajszármazékok: Petrolatum, Paraffium- Liquidium, Cera Microcristallina, Ozokerit, Ceresin (Petrol Wax) neveken szerepelnek. Elzárja a bőr légzését, károsítja a természetes védekező képességét. Az ilyen összetevőket tartalmazó krém nehéznek érződik a bőrön, ragad, pattanásos lesz tőle a bőr és izzad.
  • Szilikonolaj: Cyclohexasiloxane, Cyclopentasiloxane, Dimethicone. A kozmetikumok konzisztenciáját javítják vele illetve oldószerként használják. Impregnáló hatása van, akadályozza a bőrlégzést.
  • PEG és PPG származékok: Ceteareth, Ceteth, Ceteoleth, Laureth, Oleth, PPG, PEG, Polysorbate, Pareth, Steareth. Oldószerként, emulgeálószerként használják őket. Irritáló hatásúak, kimossák a bőr természetes zsírjait. UV sugárzás hatására káros peroxidokat képeznek, amelyek hajlamosítanak a napallergiára. Vízhiányos bőrnél kiemelten fontos ezen összetevők tudatos kerülése.
  • Parfüm a leggyakoribb allergén anyag. Parfume, Fragrance néven van feltüntetve.
  • Komedóképző anyagok: Cetearyl Alcohol, Eucerin, Isopropil Myristate, Isopropil Palmitate, Isopropil Stearate, Lanolin.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése